tisdag 10 maj 2011

Köttfärs- och vitkålsgratäng

Fick frågan för ett tag sen om man kunde göra lassagne ala LCHF och då började det naturligtvis snurra i knoppen om hur man skulle kunna lösa det. Ett hyfsat enkelt och redan beprövat sätt är ju att göra moussaka med aubergin, men jag ville utveckla det lite och första tanken var zuqqini och även spenat. Men sen kom jag på att vitkål är ju perfekt. Det kan man få ut stora "plattor" av. Sen valde jag att även ha tunt skivad rättika i, men det kommer jag välja bort nästa gång =0)

Till en normal ugnsform....(och vems normala är det som gäller?!)
ca 1kg Köttfärs (jag hade blandfärs i frysen, så jag vet inte exakt hur mycket jag hade men ungefär...)
1 ½ lök av valfri sort, jag hade rödlök
1 ½ ask philadelphiaost med vitlök och örter (jag hade Icas creme cheese)
1 burk creme fraiché
1,5 dl grädde
ett gäng nävar riven ost =0)
hela blad vitkål, beroende på storlek så det räcker till minst 3 lager, får gärna vara dubbla lager eftersom det är så tunna blad... beror på hur mycket man tycker om vitkål.
salt, vitpeppar, cayene  eller vad nu du tycker är gott

Hacka löken och bryn den ihop med köttfärsen. Krydda! 
Plocka av bladen från vitkålshuvudet och se till att det inte är för grova ändar, skär bort det och gör hellre mindre blad, det går alltid att lägga omlott. Koka vitkålsbladen i lättsaltat vatten ett par minuter.
Rör ut philadelphiosten i en bunke, tillsätt creme fraiché och blanda, häll på grädden och rör ihop. Tillsätt riven ost och blanda, salta och peppra lätt.

Lägg ett lager ostsås i botten av formen och lägg sen ett (två) lager vitkål och sen ostsås igen innan det är dags för ett lager köttfärs. Fortsätt att varva så antingen i tre lager eller tills formen är fylld alternativt köttfärsen är slut.  =P Se till att det är vitkål och sen ostsås överst. Strö avslutningsvis riven ost överst. In i ugnen på 200 grader i 30 minuter, eller tills osten fått fin färg.


Jag hade ju middagsgäst idag och det gick hem där också... <3

Så hoppas att det ska smaka!
KRAMEN

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar